Home > Wat zijn de gevolgen? > De feiten over alcohol

De feiten over alcohol


Alcohol in je lichaam
Alcohol is een verdovend middel. Het verdooft je hersenen. Via je maag en dunne darm komt de alcohol in je bloed, en zo bereikt het de hersenen na ongeveer 10 minuten. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van alcohol iets langer.


Jongeren kunnen slechter tegen alcohol. Dit komt omdat ze nog in de groei zijn, minder wegen en kleiner zijn.  Van dezelfde hoeveelheid alcohol zijn jongeren ook meer onder invloed dan volwassenen.


Alcohol en de wet 

Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe wet en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes. Er verandert nog meer. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes (op straat, in parken, op evenementen, in cafés enzovoort). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete. Ze kunnen deze boete ook krijgen als een blikje of een fles nog dicht is.

 

De boete is € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17-jarigen.

 

Iedereen wil zijn kind zo gezond mogelijk laten opgroeien. De wet helpt ouders daarbij. Alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren en kan leiden tot slechtere schoolprestaties. Veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

 

Voor verkopers van alcohol betekent dit dat zij nog vaker naar een ID-kaart zullen vragen om de leeftijd te controleren en zonder ID-check bij jongeren geen alcohol kunnen verkopen. Verkopers kunnen flinke boetes krijgen als ze toch alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Praat met uw kind over de veranderingen in de wet en spreek af dat uw kind geen alcohol drinkt tot 18 jaar. U kunt uitleggen dat de wet veranderd is om de gezondheid van jongeren beter te kunnen beschermen. Vertel ook dat uw kind onder de 18 strafbaar is als hij of zij alcohol bij zich heeft in een openbare ruimte, en risico loopt om een boete te krijgen. Voor meer informatie over alcohol en opvoeden kunt u ook kijken bij www.hoepakjijdataan.nl. Meer informatie over alcohol vindt u op www.alcoholinfo.nl.

 

Campagne

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start een meerjarige campagne over de leeftijdsverhoging naar 18 jaar. Deze campagne heeft als boodschap dat 'het normaal is als je tot je 18e niet drinkt'. U zult regelmatig op de radio, televisie, maar ook in lokale media en op de sportclub of de gemeente de uitingen van deze campagne horen en zien. Een norm veranderen in de samenleving lukt alleen als deze door zoveel mogelijk mensen wordt ondersteund. Op www.nix18.nl vindt u meer informatie over de campagne.